Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, το ΓΕΛ Ζαχάρως , συμμετείχε διαδικτυακά στην ημερίδα “Διεθνή Μαθήματα για τα Στοιχειώδη Σωματίδια”, που διοργάνωσε η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) σε συνεργασία με την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάχυσης επιστημονικής γνώσης από το σύγχρονο ερευνητικό κέντρο CERN.
Στην ημερίδα αυτή, μαθητές/τριες Β’ και Γ’ Λυκείου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικών επιστημών κ. Γυφτοπούλου Αναστασίας , είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από επιστήμονες και ερευνητές, να ενημερωθούν για τα συστατικά και τη δομή της ύλης, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη διάσταση.
Περιηγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις του πειράματος A.L.I.C.E. στο CERN, ενημερώθηκαν για την ιστορία, τον σκοπό λειτουργίας του, την συμβολή του στις τεχνολογικές εξελίξεις και την τρέχουσα επιστημονική έρευνα.


Ήρθαν σε άμεση επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία και τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης καθώς, πήραν μέρος σε εργαστήρια όπου με χρήση κατάλληλου λογισμικού αναζήτησαν και ταυτοποίησαν σωματίδια ύλης και αντιύλης… Τέλος, συμμετείχαν σε διεθνείς τηλεδιασκέψεις με συμμαθητές/τριες τους από άλλα μέρη του κόσμου και συζήτησαν τα συμπεράσματα τους.


Συνολικά, η ημερίδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τη φυσική σωματίδιων και τον ρόλο του CERN, ενώ παράλληλα παρείχε ένα περιβάλλον διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για το θέμα.